Alles over begraven

Bij een uitvaart ligt de keuze van de mensen vaak nog bij begraven. Een graf biedt een vaste plaats waar nabestaanden naartoe kunnen om te rouwen, te herdenken en eer te betonen. Wat een belangrijk onderdeel van het rouwproces kan zijn. Sommige mensen kiezen juist niet voor begraven, aangezien de nabestaanden worden achtergelaten met de grafkosten en het grafonderhoud, dit kan een grote rol spelen bij het maken van een keuze.

Waarom begraven?

Velen vinden troost in het idee van een permanente rustplaats waar familie en vrienden kunnen samenkomen om te herdenken en te rouwen. Een graf biedt een tastbare herinnering aan de overledene, compleet met een grafsteen of monument dat kan dienen als een eerbetoon voor toekomstige generaties. Bovendien biedt een begrafenisplechtigheid een ceremonieel afscheid dat velen als een belangrijk onderdeel van het rouwproces beschouwen, waardoor nabestaanden de gelegenheid krijgen om samen te komen en steun bij elkaar te vinden.

Voor sommigen is de keuze tegen cremeren, vanwege persoonlijke, ecologische of religieuze redenen, ook een bepalende factor. Iedere cultuur heeft zijn eigen rituelen en tradities die nageleefd worden bij een uitvaart. Met onze ruime ervaring bieden wij al jarenlang Islamitische, Christelijke, Joodse, Hindoestaanse en Surinaamse uitvaarten.

De keuze voor begraven is vaak nog een complexe afweging van persoonlijke waarden, overtuigingen en wensen, die een blijvende impact heeft op de manier waarop het leven van de overledene wordt herdacht en geëerd. Neem gerust contact met ons op om de opties en overwegingen te bespreken.

Wat te regelen bij begraven?

Bij het regelen van een begrafenis komt er veel op je af. Terwijl je mentaal wellicht meer bezig bent met het rouwproces, zijn er een aantal zaken die geregeld moeten worden. Wat zijn de essentiële zaken die geregeld moeten worden voor een begrafenis? En hoe vooraf al zaken voorbereiden om je nabestaanden later te ontlasten? Hieronder tref je enkele belangrijke zaken aan. Voor een gedetailleerd overzicht kun je ons uitvaart regelen stappenplan raadplegen.

Van tevoren

Zo snel mogelijk na overlijden

  • Aangifte doen van het overlijden
  • Neem contact op met een uitvaartverzorger
  • Rouwvervoer, uitvaartkist, bloemen, rouwadvertentie, etc uitzoeken voor de begrafenis
  • Rouwdrukwerk verzorgen en uitsturen

Na de begrafenis

Alles wat je moet weten over het graf

Het graf dient als de laatste rustplek en biedt een plaats voor rouw en het koesteren van herinneringen. Het staat als symbool ter nagedachtenis aan de overledene en als een plek van troost voor de nabestaanden. Bij het kiezen van een graf is er een breed scala aan opties en factoren die je zorgvuldig kunt overwegen. Of je nu de voorkeur hebt voor een traditioneel graf, een familiegraf, een natuurgraf of een urnengraf, iedere keuze draagt zijn unieke eigenschappen en vereist een zorgvuldige overweging. Lees verder om hier meer over te weten te komen om je keuzes op te baseren.

Grafsteen

Een grafsteen dient als veel meer dan alleen een aanduiding van waar een geliefde rust; het is een betekenisvol persoonlijk teken dat eer betoont aan het leven en de erfenis van de overledene. Het staat als een tastbare herinnering voor iedereen om de overledene heen. Bij de selectie van een grafsteen komt een reeks aan opties en factoren kijken die invloed hebben op de uiteindelijke keuze.

Hierbij wil je dat de grafsteen in zijn materiaal, ontwerp en stijl een reflectie biedt van het leven van de overledene. Daarnaast kom je ook voor de keuze te staan welke inscriptie het graf krijgt. Dit kan de naam van de overledene, de data van geboorte en overlijden, een liefdevolle boodschap, of zelfs een citaat of symbool omvatten dat belangrijk was voor de persoon. Voor iedereen is dit anders wat goed voelt.

Daarnaast zijn er nog wel praktische punten waar je bij het kiezen stil zal moeten staan. Sommige begraafplaatsen hebben bepaalde regelgeving over de grootte, materiaal en ontwerp. Dus wees hier bewust mee bezig met de begraafplaatsen die mogelijk jouw voorkeur hebben. Ook is het goed om van tevoren over de kosten een inschatting te maken, dit kan namelijk enorm verschillen in de verschillende aspecten van de steen.

Begraven in een algemeen graf

Elke begraafplaats beschikt over zogenaamde algemene graven. Dit zijn huurgraven met een huurtermijn van bepaalde tijd, afhankelijk van de gemeente, vaak is dit rond de 10 tot 20 jaar. Dit termijn kan vervolgens niet verlengd worden. In zo’n graf worden drie individuen begraven die geen familie van elkaar zijn. Voor het gebruik van een algemeen graf worden zowel begraafrecht als huur in rekening gebracht.

De mogelijkheden voor het plaatsen van een grafsteen op een algemeen graf zijn beperkt. Indien u een markering wenst, is het vaak toegestaan om een kleine tegel van ongeveer 50 x 50 cm te plaatsen. Dit verschilt per begraafplaats wat hier hun regeling is. Na de vastgestelde periode kunnen algemene graven geruimd worden. Dan bestaat nog wel de mogelijkheid om de overledene te laten herbegraven in een ander privégraf.

Begraven in een familiegraf

Een familiegraf, ook bekend als een eigen graf, huurgraf of particulier graf, is een keuze die families maken om een gezamenlijke laatste rustplaats te creëren. Hoewel je met een familiegraf niet eigenaar wordt van het land zelf, koop je wel de rechten om het graf voor een bepaalde periode te gebruiken, met de optie tot verlenging na afloop van deze termijn.

Een van de meest aantrekkelijke kenmerken van een familiegraf is de mogelijkheid om zelf te bepalen wie erin wordt begraven, waardoor het een persoonlijke en gedeelde plek wordt voor de hele familie. Dit kan zowel de overblijfselen van overledenen als urnen omvatten, waardoor families de keuze hebben tussen traditionele begrafenissen en het bijzetten van as na crematie.

Families kunnen vaak al een familiegraf reserveren op begraafplaatsen, zelfs voordat het onmiddellijk nodig is. Dit vooruit plannen kan gemoedsrust bieden, wetende dat er een toegewijde plek is voor de familie om samen te komen, te herdenken en de nalatenschap van dierbaren te eren. Het kiezen van een familiegraf is een beslissing die niet alleen de huidige generatie dient, maar ook een blijvende verbinding en herdenkings plaats biedt voor toekomstige generaties.

Natuurbegraven

Natuurbegraven is een duurzaam en persoonlijk alternatief voor traditionele begrafenissen, waarbij de overledene in een serene natuurbegraafplaats rust. In plaats van een grafsteen markeert een boom of struik het graf, waardoor het één wordt met de natuur. Deze aanpak benadrukt het gebruik van afbreekbare materialen, zoals een ‘levende doodskist’, die natuurlijk integreert met de omgeving.

Hoewel de kosten variëren, wordt natuurbegraven gezien als een waardevolle investering voor een persoonlijke afscheidsceremonie en milieubehoud. Het trekt mensen aan die een blijvende bijdrage aan het milieu willen leveren en die een rustige en onaangetaste rustplaats zoeken. Natuurbegraven is niet alleen een manier van begraven, maar ook een uitdrukking van verbondenheid met de natuur en een duurzame nalatenschap.

Urnengraf

Een urnengraf in een speciaal ingerichte urnentuin is ook een optie als rustplaats voor de as van een overledene. Deze tuinen zijn te vinden op zowel begraafplaatsen als bij crematoria, ontworpen als rustige oases waar nabestaanden kunnen herdenken. De urn kan hier een blijvende plaats vinden, vaak gemarkeerd met een urnament, een persoonlijke gedenksteen die ruimte biedt voor inscripties en symbolen die de overledene eren. Het kiezen van een urnengraf en ornament biedt een tastbare herinnering en een specifieke plek voor nabestaanden om te bezoeken, herinneringen op te halen en de band met de overledene te behouden.

De kosten van begraven

De kosten van begraven zijn opgebouwd uit verschillende componenten, waaronder grafkosten zoals grafrechten, onderhoud en het delven van het graf, maar ook de prijs van de grafsteen, de kist en de uitvaartdienst zelf. Gemiddeld kun je voor een begrafenis rekenen op een bedrag rond de € 7.000, ook bieden wij goedkopere opties aan middels onze verschillende pakketten.

Echter, de exacte kosten voor een begrafenis kunnen sterk variëren afhankelijk van de gemeente en de specifieke begraafplaats. Deze kosten kunnen ook in korte tijd veranderen en stijgen. Daarom is het essentieel om vooraf grondig onderzoek te doen naar de begraafplaatsen die je overweegt en de bijbehorende kosten. Een goede vergelijking maken tussen verschillende begraafplaatsen en diensten kan je helpen een weloverwogen beslissing te nemen die past bij je wensen en budget. Uiteraard helpen wij u bij het oriënteren.

Ename Uitvaartzorg staat voor u klaar

Bij Ename Uitvaartzorg staat uw wens centraal. Wij zetten ons in om een begrafenis te verzorgen die niet alleen respectvol en waardig is, maar ook een persoonlijke weerspiegeling van het leven van de overledene. Ons team van ervaren professionals staat klaar om u bij elke stap te ondersteunen en te begeleiden.

Deze blog is geschreven door

Bart van Eenennaam

Belafspraak ename uitvaartzorg

Wij denken graag
met u mee

Op dit moment hulp nodig?

7 dagen per week bereikbaar, dag en nacht.

pijl)_icoon
Begraafplaats locatie Ename

Alles over cremeren

Cremeren is een eeuwenoude praktijk die door de tijd heen verweven is geraakt met verschillende culturen en geloofsovertuigingen. Het is een ceremonieel proces waarbij uw

Lees verder »

Plan een belafspraak

Laat uw gegevens achter met een gewenst tijdstip/dag (optioneel) en wij nemen binnen 24 uur nog contact met u op.

"*" geeft vereiste velden aan

DD slash MM slash JJJJ
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.