Resomeren: de nieuwste uitvaartmethode

Steeds meer mensen zijn op zoek naar een duurzame uitvaartmethode. Resomeren is een zorgvuldige en innovatieve techniek die aansluit op deze wens. Het oplossen van het lichaam van een overledene biedt een milieuvriendelijk alternatief voor begraven of cremeren. Wij leggen u graag uit wat resomeren inhoudt en waarom het wordt gezien als de meest ecologische vorm van lijkbezorging.

Samen de
mogelijkheden bespreken?

Continu bereikbaar, altijd beschikbaar.

Wat is resomeren?

Resomeren is een nieuwe, duurzame uitvaarttechniek waarbij het lichaam op een natuurlijke manier wordt afgebroken in een warme wateroplossing. Deze methode wordt ook wel bio-crematie, watercrematie, aquamatie of alkalische hydrolyse genoemd. In plaats van vuur wordt gebruikgemaakt van water en kaliumhydroxide om het lichaam in enkele uren af te breken. Het proces is geïnspireerd op natuurlijke ontbinding in aarde, maar dan in een versnelde, gecontroleerde omgeving. Resomeren is volledig veilig en bijzonder milieuvriendelijk.

 

Hoe werkt resomeren?

Bij resomeren gaat het lichaam in een speciale cilinder, gevuld met een warme wateroplossing (ongeveer 150°C) van kaliumhydroxide. In deze alkalische omgeving breken de zachte weefsels langzaam af. Wat overblijft zijn de mineralen in de botten en een steriele, milieuneutrale vloeistof. Deze vloeistof bevat geen DNA en kan na zuivering terugkeren in de watercyclus, bijvoorbeeld via een lokale rivier. De botstructuren die overblijven worden gedroogd en vermalen tot een wit, fijn poeder, vergelijkbaar met de as na een crematie.

 

Hoe lang duurt resomeren?

Het resomeren zelf duurt gemiddeld tussen de 3 en 5 uur. De exacte tijd hangt af van verschillende factoren, zoals het gewicht en de fysieke gesteldheid van het lichaam. De hele cyclus, inclusief voorbereiding en verwerking van de overblijfselen, neemt ongeveer 8 tot 12 uur in beslag. Hoewel het proces iets langer duurt dan een traditionele crematie, is het aanzienlijk minder belastend voor het milieu.

 

Wat blijft er over na resomeren?

Na het resomeren blijven van de overledene alleen de botten over. Deze worden gedroogd en vermalen tot een licht poeder, vergelijkbaar met crematie-as. Nabestaanden kunnen dit poeder meenemen in een urn, verstrooien op een herdenkingsplek of bewaren op een manier die past bij hun herinnering. Niet-oplosbare materialen die met de overledene de cilinder ingingen,  zoals tandvullingen, sieraden of protheses van titanium of goud, blijven eveneens achter. Deze worden zorgvuldig verzameld en apart gehouden.

Het regelen van de uitvaart bespreken?

Plan een belafspraak of bel ons gerust direct

Waarom Ename Uitvaart?

Sinds 1975
  • usp_icoon_white Wij garanderen de uitvoering van een keurig verzorgde begrafenis.
  • usp_icoon_white Bijzondere, betrokken en persoonlijke dienstverlening.
  • usp_icoon_white Andere en/of aanvullende wensen zijn uiteraard altijd mogelijk.

Resomeren: de nieuwste uitvaartmethode kosten

De beste prijs
  • Omdat resomeren in Nederland nog niet is toegestaan, kunnen wij op dit moment geen exacte kosten delen. De geschatte prijs voor een resomatie ligt tussen de € 4.500,- en € 8.000,-, afhankelijk van de locatie, aanvullende wensen van de nabestaanden en de uiteindelijke wet- en regelgeving rondom het milieu. Die prijs is vergelijkbaar met of net iets lager dan die van een traditionele crematie of begrafenis. Zodra resomeren in Nederland wordt toegestaan, bieden wij heldere pakketten aan met transparante tarieven. Net zoals we dat nu al doen voor duurzame crematies en begrafenissen.

Resomeren, begraven of cremeren?

Het kiezen van een uitvaartvorm is heel persoonlijk. Er is dus niet één ‘beste’ manier. Waar begraven ruimte inneemt en cremeren CO2-uitstoot veroorzaakt, is resomeren een milieuvriendelijke optie met minimale impact op de natuur. Nabestaanden kunnen op een vertrouwde manier afscheid nemen tijdens een uitvaartdienst, waarna het lichaam op respectvolle wijze wordt geresomeerd. Uit onderzoek blijkt dat de meeste Nederlanders niet negatief staan tegenover resomeren en het zien als een waardevol alternatief voor begraven of cremeren.

 

Wat zijn de voordelen van resomeren?

Resomeren is een innovatieve vorm van lijkbezorging met meerdere voordelen. Zowel voor het milieu als voor mensen die waarde hechten aan een respectvolle, eigentijdse manier van afscheid nemen. Hieronder de belangrijkste voordelen op een rij:

 

  • Meest duurzame keuze: resomeren veroorzaakt geen uitstoot van CO2, kwik of andere schadelijke stoffen. Bovendien verbruikt het proces aanzienlijk minder energie dan een crematie.
  • Zorgvuldige, innovatieve methode: resomeren is een veilig, steriel en milieuneutraal proces, dat past bij mensen die hun bewuste levensstijl willen laten terugkomen in hun afscheid.
  • Ruimte voor herinnering: nabestaanden ontvangen een licht poeder, vergelijkbaar met crematie-as, om te bewaren of uit te strooien op een dierbare plek.

Resomeren: de meest duurzame optie

Uit onderzoek blijkt dat resomeren de minst belastende vorm van lijkbezorging is. Er vindt geen verbranding plaats, er komt geen rook vrij en er zijn geen schadelijke uitstootgassen zoals stikstof of CO2. In tegenstelling tot cremeren wordt er geen fossiele brandstof verbruikt. Ook is er geen graf dat ruimte inneemt, zoals bij begraven. De vloeistof die na resomeren overblijft is volledig biologisch afbreekbaar en bevat geen schadelijke stoffen. Dit maakt resomeren de meest milieuvriendelijke keuze voor een afscheid in harmonie met de natuur.

 

Is resomeren toegestaan in Nederland?

Resomeren is in Nederland nog niet toegestaan, omdat deze uitvaartvorm nog niet is opgenomen in de wet op de lijkbezorging. In landen als Canada, Australië en de Verenigde Staten wordt het wel al toegepast. Het goede nieuws is dat het Ministerie van Binnenlandse Zaken werkt aan een wetswijziging die resomeren ook in Nederland mogelijk moet maken. Deze aanpassing wordt in de loop van 2025 verwacht. Zodra de nieuwe wet van kracht is, kunt u bij Ename Uitvaartzorg terecht voor resomeren als duurzame en respectvolle uitvaartmogelijkheid.

 

Ename Uitvaartzorg staat 24/7 voor u klaar

Een overlijden brengt veel emoties én keuzes met zich mee. Bij Ename Uitvaartzorg staan wij zeven dagen per week voor u klaar, met heldere informatie en persoonlijk advies. Wilt u meer weten over resomeren of een andere (duurzame) uitvaartmogelijkheid? Neem contact met ons op, want wij denken graag met u mee.

Op dit moment hulp nodig?

7 dagen per week bereikbaar, dag en nacht.

pijl)_icoon

Onze uitvaartcentra

Ename_locaties_kaart
Ename_locaties_pin_goud
Ename_locaties_pin_goud
Ename_locaties_pin_goud
Ename_locaties_pin_goud
Ename_locaties_pin_goud
Ename_locaties_pin_goud
Ename_locaties_pin_goud
Ename_locaties_pin_goud
Ename_locaties_pin
Ename_locaties_pin
Ename_locaties_pin
Ename_locaties_pin
Ename_locaties_pin
Ename_locaties_pin
Ename_locaties_pin
Ename_locaties_pin
Ename_locaties_pin
Ename_locaties_pin
Ename_locaties_pin
Ename_locaties_pin
Ename_locaties_pin
Ename_locaties_pin
Ename_locaties_pin
Ename_locaties_pin
Ename_locaties_pin
Ename_locaties_pin
Ename_locaties_pin
Ename_locaties_pin
Ename_locaties_pin
Ename_locaties_pin
Ename_locaties_pin
Ename_locaties_pin
Ename_locaties_pin